Gevonden op het mammoetstrand

-120.000/-140.000 midden Pleistoceen/laat Salien, een licht beschadigd hielbeen van een mammoet

kiezen Reuzenhert

Halswervel (zesde) van een steppewisent of neushoorn

-20.000- 120.000 midden tot vroeg weichselien

lamellen van een mammoetkies

Kies van een jonge, wolharige mammoet

zijaanzicht kies    -20.000/-65.000

midden/vroeg Weichselien                                                                                                                                                                                                                                              

Hoefbeen paard, 5,5 cm, hoef zal 8 cm zijn geweest. 

-120.000- -140.000 midden Pleictoceen/laat Salien

Dreamcatcher

Kies Zuidelijke Mammoet, Meridionalis

Stoottand mammoet

Ivoor

binnenzijde schedel, wsch mammoet

buitenzijde van het stukje schedel

Op het Mammoetstrand zijn veel mensen aan het zoeken naar fossiele resten van uitgestorven zoogdieren, zoals mammoeten, neushoorns, hyena's, wolf, bever, holenbeer en in juni 2020 heeft een jongeman een kaak gevonden van de grottenleeuw. Heb je een bijzondere vondst dan kan je bij de Oervondstchecker, van Naturalis Biodiversity, de foto daarvan uploaden, waarna een van de experts,  de vondst determineert en er een indicatie wordt gegeven, uit welke tijd de vondst komt.

De Werkgroep Pleistocene Zoogdieren de WPZ, is een vereniging waarin amateur- en beroeps paleontologen samenwerken, in het verzamelen en bestuderen van zoogdierfossielen, iedereen kan hier lid van worden, Twee keer in het jaar ontvang je het prachtig uitgegeven tijdschrift Cranium, vier keer per jaar gaan we op excursie naar andere musea in het land, om daar de vondsten te bewonderen en lezingen te krijgen van vooraanstaande  specialisten. 

In het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam, zijn veel fossielen te zien naast de vaste collectie van vogels, zoogdieren, vissen, insecten, schelpen en planten.

Het is ook zeker de moeite waard  om een bezoekje  te brengen aan Historyland in Hellevoetsluis, een klein museum waar veel vondsten van de Maasvlakte zijn te bekijken en voor de kinderen op te graven. Er staat een levensgrote Mammoet met kalf, een sabeltandkat een holenbeer en een luiaard. Van veel gebruiksvoorwerpen  is te zien hoe ze zijn gemaakt en waarvoor ze werden gebruikt.